Siirry pääsisältöön

Jodin puutteen hoito- 1.vuoden päivitys

Pitkästä aikaa! Viime vuonna tähän aikaan vuodesta olin suuremmissa tutkimuksissa Päijät- Hämeen Keskussairaalassa erikoislääkärin vastaanoton tiimoilta. Minulta tutkittiin huolella kilpirauhasen toiminta, suljettiin pois muut kehon hormonitoimintaa tai aivojen toimintaa sotkevat tekijät ja jännityksellä jäin odottamaan vastauksia!

Kilpirauhaseni todettiin toimintakykyiseksi, eikä mitään muuta vakavaa ilmennyt. Vielä viimeistelyksi endokrinologini tahtoi testata joditasoni. Niistä tuloksista voitkin lukea blogikirjoituksestani viime keväältä..

Nyt on aika päivittää kuulumiseni- mitä vuodessa on tapahtunut?

Aloitin jodinpuutteen toteamisen jälkeen aikamoisen tankkaamisen. Lääkärin ohjeilla päivittäinen jodinsaantini nostettiin suositeltuun päiväannokseen verrattuna noin 6- kertaiseksi. Muistathan, että saantisuositukset perustuvat keskiarvoon, jolla keskikokoinen, perusterve ihminen todennäköisesti ennaltaehkäisee puutosoireet, mikäli saantisuositusten mukainen ravinto- tai hivenaineensaanti täsmäävät päivittäin. Minulla jodinpuute oli niin merkittävä, että siksi jodinsaanti nostettiin todella ylös. 

Sain jodia jonkin verran jodioidusta suolasta sekä monivitamiinista, jossa jodia oli mukana. Mutta ennen kaikkea napsin Kelp- lisäravinnetta paristi päivässä parin tabletin verran. 

Ensin aloin huomaamaan melko isoa muutosta omassa olossani. Mieleni tuntui olevan positiivisempi ja oloni touhukkaampi. Sain myös kuulla lähipiiristäni, että hekin olivat huomanneet uudenlaisen pirteyteni! Minua on pitkään kuvailtu pirteänä, mutta rehellisesti sanottuna oli ehtinyt mennä vuosia, että "pirteyteni" oli ollut tsemppiä, jonka avulla jaksoin töissä omassa yrityksessäni. En ikinä tahtonut, että voimattomuuteni näkyisi töissä tai omat murheeni kaatuisivat asiakkaideni niskaan. Halusin aina, että heillä olisi hyvä tulla vastaanotolleni ja olisin siinä heitä varten. Ehkä siinä jossain määrin onnistuinkin, mutta sillä hinnalla, etten vapaa- aikana jaksanut nähdä ketään, soitella kenellekään, olin murheellinen, masentunut, voipunut, ja jatkuvasti koin syyllisyyttä siitä, miksi olen masentunut kun kaikki oli hyvin. Pinnani lyheni, otin helposti asioista itseeni, olin sanalla sanoen poikki. Mietin, että ehkä piristymiseni oli aika pitkälti sitä, että viimein löytyi jokin syy, mikä selitti kaikki oireeni! Ehkä piristyminen oli seurausta siitä, ettei minun enää tarvinnut arvailla ja murehtia, mikä minua vaivasi. Niin tai näin, oloni alkoi olla tosi paljon positiivisempi ja jaksavampi, ja voin ilolla ja rehellisesti sanoa, etten ole kokenut masentuneisuutta enää VUOTEEN. Se on ihan mielettömän hieno asia. 

Toinen asia, minkä huomasin muutamassa viikossa, oli iho. Ihoni oli ollut pitkään harmahtava, pinnassa kuiva hilseilevä kerros. Mikään voide ei auttanut, ja kuivaharjatessa ihoa pöllyäminen oli hillitöntä. Ihoni väri melko yhtäkkiä parani kauniiksi (luontaisesti minulla on kellertävä iho, nyt ihoni alkoi ikään kuin hehkua) ja pöllyävä, kuiva hilsekerros oli poissa! Jodia varastoituu ihoon, ja ihossa jodinpuute näyttäytyy ihon kuivuutena ja hikoilun puutteena- molemmista itselläni oli kokemusta.

Jatkoin siis saaduilla tankkausohjeilla motivoituneena. Nautin valtavasti lisääntyneestä energiastani, mutta edelleen kehoni oli "jarrut päällä". Painoni edelleen nousi herkästi, joten ruokailuja piti jatkuvasti kytätä. Koitin kuitenkin parhaani mukaan keskittyä hyviin muutoksiin ja nauttia myös liikunnan suhteen vapautuneesta energiasta. Enää en uupunut holtittomasti kuntoilun jälkeen! Mahtavaa!

Loppuvuotta kohti tunsin pitkästä aikaa kunnon nälkää. Lisäsin varoen syömisiäni ja loppuvuonna sekä vielä aavistuksen tämän vuoden puolella paino nousikin. Kuitenkin oloni alkoi olla luottavainen ja jollain tapaa tunsin, että kyllä se tästä. Nyt kehoni selvästi osaa käyttää ravintoa ja energiatasoni tuntuivat nousevan jatkuvasti!

Uudet jodimittaukset

Tammikuussa kävin mittauttamassa kontrollikokeet kilpirauhasesta ja jodista. Kilpirauhasarvoni olivat nousseet paremmiksi kuin koskaan lääkityksellä, ja mikä parasta- jodi oli noussut alle 40: sta reiluun kahteensataan!! Jodiarvoille suositus oli 200, minulla tammikuussa mitattuna 211. Uudet kontrollikokeet sovittiin maaliskuun alkuun, ja pari kuukautta välissä söin Kelppiä jo vähemmällä annostuksella. Nyt maaliskuussa tutkimuksissa todettiin, että kaikki rasva- arvoni olivat huippuhyvät, paastosokeri ja muut sokeriarvot optimaaliset, kilpirauhasarvot olivat pysyneet siinä huiteilla mihin olivat nousseetkin ja jodi oli edelleen yli 200. Nyt maaliskuulle mennessä olinkin huomannut kehon rasva- ja energia- aineenvaihdunnan paranemisen siinä, että melko helpolla olin saanut 6cm vyötärönympäryksestäni pois ja kiloina se näyttäytyi miinus viitenä!!! Ja mitä ikinä olen tehnytkin, neljään vuoteen painoni on korkeintaan noussut, jos johonkin suuntaan on mennyt. 

Sanoin maaliskuun alussa endokrinologillenikin, samalla kun kiitin koko Sisätautien osastoa mielettömän hyvästä hoidosta, että vuoden takaiseen olen aivan eri nainen. Kun olen miettinyt viimeistä vuotta vs. viimeiset neljä vuotta, alkaa itkettää. Helpotuksesta, kiitollisuudesta, mutta myös siitä myötätunnosta, mitä koen aina kun juttelen samojen oireiden kanssa painivien ihmisten kanssa ja muistan miten lukossa itsekin olin tilanteessani ajatellessani että näin tänä oma elämä vaan menee. Kamalaa, miten salakavalasti uupumisesta tulee normaalia. 

Jodinpuuteoireet listasinkin viime vuoden blogikirjoitukseen, ja voin onnellisena sanoa että jokainen niistä oireista on hävinnyt. Ihan mieletöntä!! Tässä kuitenkin ehdottomasti TOP3 muutokset:

Mielialani, jaksamiseni ja ajattelukapasiteettini on kohentuneet
Nivelkivut ja jäätävät kantapääsäryt ovat historiaa
Nautin elämästäni ja olen itsevarmempi

Minuun saa olla yhteydessä ja keskustelen aiheesta mielelläni. Jodinsaantia kannattaa kunkin omalla kohdallaan miettiä ja tarvittaessa ottaa käyttöön Kelp- ravintolisä. Väsymys, painonnousu, ihon kuivuus ja kilpirauhasen epämääräiset oireet ovat hirmu yleisiä, ja tsekkaa ensin nämä:

  1. Nukutko tarpeeksi? Säännöllistä unirytmisi, sitoudu säännölliseen unirytmiin kahdeksi viikoksi ja pyri varmistamaan, että olisit sängyssä 8,5-9h, jolloin on todennäköistä että saisit ainakin 7,5h unta palloon.
  2. Syötkö tarpeeksi ja riittävän monipuolisesti? Lautasmalli on oikein hyvä lähtökohta, monilla kasvisten syöminen jää tosi vähiin. Kasviksista ja marjoista saat kuituja ja vitamiineja ja kohennat jo valtavasti oloasi ja hyvinvointiasi tsemppaamalla tässä. Jos selvästi huomaat, että jokin juttu ruokavaliossa huonontaa oloasi, jätä se pois ainakin kahdeksi viikoksi ja harkitse sitten tuntemustesi perusteella, palautuuko kyseinen ruoka ruokavalioosi vai jääkö pois. 
  3. Juotko vettä? Aloita aamusi isolla vesilasillisella ja pyri hörppimään vettä pitkin päivää aterioiden välissä. 
  4. Ulkoiletko? Jos jaksamisen kanssa on vaikeaa, ei kannata murehtia tai etenkään potea syyllisyyttä, jos sali tai jumpat jää väliin vaikka "pitäisi". Ulkoilu, se että saat happea, vaikuttaa kuitenkin merkittävästi unenlaatuun ja jaksamiseen. Ulkoilua ei tarvitse katsoa kuntoiluna, vaan nimenomaan ulkoiluna!!
Jos nämä kaikki on kunnossa, kannattaa hakeutua kunnollisiin tutkimuksiin. Mutta aika monesti jo näissä asioissa löytyy säädettävää, ja suosittelen oman pitkän taisteluni perusteella että nämä on lähtökohdat hyvään vointiin. 

Paula

#jodinpuute #kilpirauhanen #hyvinvointi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tah...

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e...