Siirry pääsisältöön

Unten mailla

Unesta ja unenlaadusta on ollut niin paljon viime aikoina kirjoituksia, että olet niihin varmasti törmännyt? Kuntoilulehdissä unenlaatu on linkitetty kirjoituksiin liittyen rasvanpolttoon ja palautumiseen, sanomalehdissä unenlaadun ja nukkumisen tärkeydestä kertoo työuupumuksesta toipunut toimitusjohtaja.

Unenlaadun parantamiseen liittyen netti- ja lehtiartikkelit pursuavat kirjoituksia. Joku kuntoiluguru saattaa toitottaa, että kun syöt oikein, et tarvitse kuin 4-6h unta yössä! Toisaalla kirjoitetaan, että alle 8h nukkuvat altistuvat sydänkohtauksille. Kuten mikä tahansa trendikäs aihe, nukkumiseen ja uneen liittyen on paljon mielipiteitä, puhelimeen ladattavia appseja, ranteeseen lykättäviä mittareita, joiden tuloksia sitten aamulla voi syynätä koneen äärellä.

Itse muistan kokeneeni lukioaikona pääni sisällä syyllisyyttä, kun kaverit tuntuivat kilpailevan siitä, kuka on lukenut aamukolmeen tai aamuviiteen tenttiin koeviikolla. En kehdannut sanoa ääneen, että itse olin jo nukkumassa kymmeneltä! Olen aina ollut iltauninen ja mitä stressaantuneempi olen, sen enemmän väsyn ja olen uninen. Kavereihin verrattuna hyvin laiskasta pänttäämisestä huolimatta suoritin lukion ihan riittävän hyvin ja olen mielestäni pärjännyt elämässä ihan mukavasti!


Erinäisiä vinkkejä ja tipsejä voi tosiaan lueskella netin kautta mielinmäärin, mutta tähän tekstiin halusin koota muutaman oman, minkä olen huomannut vaikuttavan sekä itselläni että asiakkaillani ja loppuun vielä yksi itseni yllättänyt lisävinkki!

  • Ensinnäkin, sängyn tulee olla raikas! Jo lapsuudesta muistan ne ihanat talvi- illat, kun petivaatteet olivat olleet päivän pakkasessa, ja illalla ne sujautettiin puhtaisiin, mankeloituihin lakanoihin. Voi vitsit sitä tunnetta, kun sujahdat saunan jälkeen raikkaan viileisiin, puhtaisiin vällyihin!!! On tärkeää, että liinavaatteet vaihdetaan riittävän usein ja sänky kannattaa myös imuroida aina, kun lakanat vaihdetaan. Petarin päälle saa ostettua suojapeitteen, mikä on helppo pyöräyttää koneessa puhtaaksi, samoin tyynyjen päälle tyynyliinan alle froteinen suoja. Jos huomaat olevasi aamuisin tukkoinen, kannattaa tarkistaa sängyn hygienia!
  • Tyynyn merkitys on VALTAVA. Keskiselän jumit, hartiaseudun kireydet ja etenkin aamuisin jyskyttävä päänsärky kielivät siitä, että tyynyvalintaa kannattaa harkita. Oma uniergonomiani mullistui Tempur- tyynyn hankittuani. Se kuitenkin pitää hankkia ammattilaisen avustuksella ja ihannetilanteessa niin, että sitä saisi testata muutaman yön. Tyynyn valintaan vaikuttaa mm. nukkuma- asento, hartioiden leveys ja kehon koko
  • Keho rennoksi. Suosittelen erittäin lämpimästi, että illalla edes jonkin verran verryttelee kehoa rennoksi. Sen ei tarvitse eikä pidä olla suorittavaa venyttelyä, vaan vaikkapa salmiakki- venytys sängyllä tai hetki lapsen lepoasennossa.
JA NYT, YLLÄTTÄVÄ LISÄVINKKI!

Olen aina ollut pyörijä. Nukahdan nopsaan ja nukun melko sikeästi mutta voi morjens, mitä hyörintää ja sätkyä. Pienenä potkin välillä rakkaan, vieressä kyläreissuilla nukkuneen äitini mustelmille ja sama homma jatkuu nykyään; puoliso on saanut milloin kyynerpäästä silmäkulmaan tai olenpa jopa kierähtänyt lähes kokonaan hänen päälleen nukkumaan. Mitenkäs se menikään, sängystä 85% on naisen ja 15% miehen?!!

Pian viikon ajan olen testannut nukkua korvatulpat korvissa. Vierastin todella paljon ajatusta, koska minua häiritsi ajatus, etten kuulisi ympäristöäni. Mietin myös, kuulenko herätystä?! En myöskään ajatellut, että reagoisin yöllä mihinkään ääniin; olin tottunut ajattelemaan itseäni sikeästi nukkuvana hyörijänä. Mutta ekasta korvatulppa- yöstä lähtien olen nukkunut puolisoni mukaan lähes paikallani, rauhallisesti, syvää unta. Siltä se on tuntunutkin! Olen herännyt aamuisin oikeasti virkeänä. Ja kyllä, herätyksen kuulee!

Miten sinä nukut?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuh

Jodin puutteen hoito- 1.vuoden päivitys

Pitkästä aikaa! Viime vuonna tähän aikaan vuodesta olin suuremmissa tutkimuksissa Päijät- Hämeen Keskussairaalassa erikoislääkärin vastaanoton tiimoilta. Minulta tutkittiin huolella kilpirauhasen toiminta, suljettiin pois muut kehon hormonitoimintaa tai aivojen toimintaa sotkevat tekijät ja jännityksellä jäin odottamaan vastauksia! Kilpirauhaseni todettiin toimintakykyiseksi, eikä mitään muuta vakavaa ilmennyt. Vielä viimeistelyksi endokrinologini tahtoi testata joditasoni. Niistä tuloksista voitkin lukea blogikirjoituksestani viime keväältä.. Nyt on aika päivittää kuulumiseni- mitä vuodessa on tapahtunut? Aloitin jodinpuutteen toteamisen jälkeen aikamoisen tankkaamisen. Lääkärin ohjeilla päivittäinen jodinsaantini nostettiin suositeltuun päiväannokseen verrattuna noin 6- kertaiseksi. Muistathan, että saantisuositukset perustuvat keskiarvoon, jolla keskikokoinen, perusterve ihminen todennäköisesti ennaltaehkäisee puutosoireet, mikäli saantisuositusten mukainen ravinto- tai hi

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e