Siirry pääsisältöön

Ajatuksia kesän jäljiltä

Elokuun 13. Mikä mahtava kesä meillä onkaan ollut! Kuiva, ja kuumuuden vuoksi myös rankkakin, mutta pitkä ja kaunis! Olen lomaillut eniten koko yrittäjyyden aikana- kun mietin asiaa, niin en ole lomaillut yhtä paljon sitten yläasteen!

Tänään on lomaltapaluu töihin, eikä nyt enää pidempää lomaa ole kalenteriin vedettynä tälle vuodelle, ainakaan vielä. Syksy on aika hektistä aikaa töissä, joten mieluiten lomailen silloin kun töissä on rauhallisempaa. Tuntuu hyvälle aloittaa työt lomien jälkeen, levänneenä ja tuntuu jopa, että energisenä! Olen kuitenkin paljon miettinyt, millä keinoin energiastani kiinni arjen tohinassa?

Oletko koskaan itse miettinyt, mitä keinoja sinulla on pitää huolta jaksamisestasi? Entä, mikä energiaasi syö?

Taistelin niin pitkään nollaenergioiden kanssa, että nyt olen nauttinut suunnattomasti siitä, että koen taas eläväni, en suorittavani! Siksi omasta jaksamisesta huolehtiminen on todella konkreettisesti noussut ykkösprioriteetiksi. Tiedän, että jos kohtaan jaksamiseni kanssa ongelmia, olen pian tutussa suossa; väsymystä, yksinäisyyttä, suorittamista. Nuo tunteet on äärimmäisen kuluttavia ja riuduttavia. Tiedän, että silloin ärsyyntymiskynnykseni madaltuu, otan helpommin asioista itseeni, käperryn sisäänpäin enkä sen vuoksi jaksa panostaa ihmissuhteisiin. Kaiken seurauksena olen kokenut järsivää yksinäisyyttä, mikä on kuitenkin helposti korjaantunut kun on vain jaksanut edes hiukan nähdä vaivaa.

Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että minulla olisi mahdollisimman hyvä olla. Sen vuoksi jodinpuutteen aiheuttama masennus ja muut oireet olivat niin kamalia, kun koin että mulla oli kuitenkin kaikki hyvin; muutama läheinen ystävä, kavereita, työ josta pidän ja saan siitä paljon, sekä erityisesti erittäin hyvä parisuhde, jossa saan kokea olevani rakastettu, tasavertainen, hyvä tyyppi.

Mitä keinoja minulla on pitää energioistani kiinni?


  • Tiedän, että minulle on tärkeää saada uppoutua ajatuksiini- kävelystä olen löytänyt sopivan "meditaatiokeinon", millä saan ladattua energiaani. Ulos ja lenkille, joko ihan yksin ajatusteni kanssa tai podcastia kuunnellen! Muu liikunta on myös mieleistä, mutta lenkkeilyn monotonisuus jättää tilaa ajatuksille. 
  • Liikunta. Edellämainittu tekijä, mutta ihan sekin, että saan veren kiertämään, sykettä ylös! Liikunnan kanssa meni pitkään suorittaessa, milloin mitäkin ennätyksiä salitreenissä tai juoksutavoitteita. Nykyään menen fiilis edellä! Ja nautin!
  • Ystävät, parisuhde ja perhe. Vaikka kaipaan yksinoloa, tarvitsen myös yhteenkuuluvuutta ja sosiaalisia suhteita, aivan kuten kaikki ihmiset. Ehkäpä se balanssin löytäminen on se juttu? Sopivasti molempia. Tiedän, että jos kiireen tai minkä tahansa muun tekosyyn vuoksi sosiaaliset suhteet jäävät taka- alalle, se vaikuttaa mielialaani. Parisuhteen lisäksi on tärkeää että pidän ystäviini yhteyttä ja soittelen sekä tapaan lapsuudenperheeni kanssa. 
  • Unen säännöllisyys ja riittävyys. Tätä en voi korostaa tarpeeksi! Kirjoitan jossain vaiheessa lisää tästä aiheesta, mutta kyllä riittävä hyvälaatuinen uni on kaiken jaksamisen edellytys!
  • Ravinto. Sama juttu kuin unen suhteen, yksi tärkeimpiä seikkoja jaksamisen kannalta! Oppimisen ja erehtymisen kautta olen tunnistanut ravinnossakin tekijöitä jotka vie energiaani, aiheuttaa oireita ja väsyttää. Ne olen pyrkinyt minimoimaan ja lisäämään hyviä juttuja!

Tiedän, että jos näistä jollain osa- alueella alkaa kone sakkaamaan, ei mene pitkäänkään kun huomaan sen päivittäisessä elämässäni. Nämä on hirveän tärkeitä asioita tunnistaa! Heitänkin pienen haasteen sinulle; mieti ihan paperille saakka vähintään kolme tekijää, joista SAAT energiaa: jokin harrastus, ihmissuhde tai ihan mitä vaan! Entä, mikä VIE energiaasi? Jokin huono ihmissuhde, ilmapiiri töissä, ristiriitainen elämä arvoihisi nähden? Kirjoita ylös, ja mieti, millä keinoin voisit lisätä hyviä juttuja. Jos tykkäät vaikka lukea, mutta aikasi ei riitä, olisiko äänikirjoista iloa? Entä, mitä voit tehdä energiasyöppöjen kanssa? Olisiko asia korjattavissa asennemuutoksella vai olisiko jotain muuta syytä tehdä? Nämä jutut eivät ole ihan helppoja, sillä niin äkkiä löydämme syyn mihin tahansa, joko olosuhteista tai muista ihmisistä. Pyri kuitenkin miettimään nämä asiat paperille saakka, ja merkkaa kalenteriisi ajankohta kuukauden päähän. Tarkista tuolloin paperi, peilaa mahdollisesti tekemiäsi muutoksia ja vie hommaa eteenpäin siitä!

Pidä huolta itsestäsi,

Paula



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuh

Jodin puutteen hoito- 1.vuoden päivitys

Pitkästä aikaa! Viime vuonna tähän aikaan vuodesta olin suuremmissa tutkimuksissa Päijät- Hämeen Keskussairaalassa erikoislääkärin vastaanoton tiimoilta. Minulta tutkittiin huolella kilpirauhasen toiminta, suljettiin pois muut kehon hormonitoimintaa tai aivojen toimintaa sotkevat tekijät ja jännityksellä jäin odottamaan vastauksia! Kilpirauhaseni todettiin toimintakykyiseksi, eikä mitään muuta vakavaa ilmennyt. Vielä viimeistelyksi endokrinologini tahtoi testata joditasoni. Niistä tuloksista voitkin lukea blogikirjoituksestani viime keväältä.. Nyt on aika päivittää kuulumiseni- mitä vuodessa on tapahtunut? Aloitin jodinpuutteen toteamisen jälkeen aikamoisen tankkaamisen. Lääkärin ohjeilla päivittäinen jodinsaantini nostettiin suositeltuun päiväannokseen verrattuna noin 6- kertaiseksi. Muistathan, että saantisuositukset perustuvat keskiarvoon, jolla keskikokoinen, perusterve ihminen todennäköisesti ennaltaehkäisee puutosoireet, mikäli saantisuositusten mukainen ravinto- tai hi

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e