Siirry pääsisältöön

Luukku 10: Työhyvinvoinnista

Opintoihini aikanaa sisältyi täysi työfysioterapeutin koulutussisältö- ikävä kyllä nimikettä sentään ei saatu, mutta olen ollut kiitollinen mahtavalle opettajallemme joka omalla innollaan aiheeseen jätti myös minuun innostuksen työhyvinvointiin!

Ehjäpä näkyvin osa työhyvinvointia on työergonomia. Monet työnantajat antavat mahdollisuuden hankkia sähköpöytiä tai omasta työterveydestä voi työfysioterapeutti saapua tsekkaamaan työpisteen. Työergonomiaan sisältyy kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä työskentelyasento. Tila ympärillä, sisäilma, esteetön liikkuminen, ilmanvaihto ja työilmapiiri muutamia mainitakseni. Paljon laajempi kokonaisuus siis kuin vain miettiä, mille korkeudelle pöytä säädetään! Työergonomia on siis ehdottomasti osa työhyvinvointia, mutta siinä huomioidaan vain fyysinen osuus.

Todella moni asiakkaani ja tuttavani ovat uupuneet töissä. Toiset ovat toipuneet paremmin ja palanneet samoihin työtehtäviin pikkuhiljaa, toisille uupuminen on merkinnyt rajumpaa muutosta. Oma uupumiseni ehkä meni joiltain osin työuupumuksen piiriin, mutta töitä tein koko ajan ja muuta en sitten tehnytkään. Omalta kohdaltani yritykseni toiminnan pelasti rakkaus työhöni (sekin voi uuvuttaa, mutta minua se kantoi kun uupumuksen syyt olivat muualla) sekä puolisoni korvaamaton tuki. Jos kotiasiat eivät olisi olleet niin hyvällä tolalla, en usko että toimisin enää yrittäjänä.

Oletko miettinyt, mikä tukee omaa henkistä työhyvinvointiasi? Onko se ehkä jokin näistä:

  • ystävien kanssa vietetty aika vapaalla, tasapainoinen sosiaalinen elämä
  • Loistava työporukka, hyvä henki töissä
  • selkeät rajat työ- ja vapaa-ajan välillä 
  • säännöllinen mieluisa liikunta ja riittävä lepo
Ohessa siis muutamia esimerkkejä, mitkä voi olla korvaamattomia voimavaroja (työ)hyvinvointia ajatellen. Haastan sua tekemään harjoitteen:

Ota paperia ja kynä ja kirjaa täysin vapaasti, liikaa miettimättä omia voimavarojasi: ihmisiä, harrastuksia tai vaikka omia ominaisuuksiasi, jotka tuovat sinulle iloa ja energiaa?

Tehtävää ei tarvitse näyttää kenellekään, mutta on loistava harjoite sen hahmottamiseen, mikä oikeasti merkitsee ja mikä on hyvin. Anna palaa! Voit säästää kirjoituksesi ja palata siihen silloin, kun ehkä kaipaat muistutusta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…