Siirry pääsisältöön

Luukku 3: Unen laadun parantamista osa 3

Toistaiseksi vielä asun kerrostalossa. Aiemmin tuntui jopa ahdistavalta ajatella nukkumista kuulo- tai näköaisti estettynä, mutta nykyään nukun tyytyväisenä korvatulpat korvissa ja unimaski silmillä! Mittaan uneni laatua aktiivisuusrannekkeella ja se kertoi samaa kuin oma olonikin, kun tein nämä muutokset; unen laatu parani huikean paljon. Aiemmin oli pieniä heräämispiikkejä pitkin yötä, vaikken ollut ehtinyt tajuta heränneeni. Naapureiden ja talon muut äänet, puolison saapuminen nukkumaan, kaikennäköiset pienet äänet joiden ei ajatellut vaikuttavan.

Nykyään tuntuu ihanalta käydä nukkumaan maskin painaessa kevyesti silmäluomia (tutkitusti rauhoittava vaikutus) ja hyvien korvatulppien sulkevan maailmani vain oman hengitykseni ääniin. Korvatulppien kanssa kannattaa tehdä tutkimusmatkaa; jotkut saattavat painaa ikävästi tai ne eivät vain muuten istu. Itselläni on vain yksi korvatulppamalli, minkä kelpuutan ja leikkaan tulpat vielä puoliksi koska sellaisenaan ne ovat liian pitkät.

Unimaskeja, tai silmämaskejakin löytyy monenlaisia. Kannattaa valita miellyttävän pehmeä ja hyvin omaan päähän sopiva malli! Kokeilemalla oppii!

Herätyskelloon kyllä herää tulppienkin kera, mutta oman mielenrauhan vuoksi sitä kannattaa testata vapaapäivänä. Itse käytän aktiivisuusrannekkeen värinäherätystä, joka toimii tehokkaasti!

Nukutko jo joko maski silmillä tai tulpat korvissa? Vai ahdistaako jo ajatuskin?! Suosittelen testaamaan, vaikka ajattelisitkin ettei ole ääni- eikä valohäiriöitä. Vaikutus voi olla ihan mieletön!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuh

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e

Jyskyttääkö päässä?

3% ihmisistä kärsii kroonisesta päänsärystä (päänsärkypäiviä kuukautta kohden enemmän kuin päänsäryttömiä päiviä) ja lähes jokainen aikuinen on jossain elämänvaiheessa kärsinyt joko päänsärkyjaksosta tai ajoittaisista päänsäryistä. Kun googlaa sanan "päänsärky", saa alle sekunnissa jo puolisen miljoonaa juttua luettavaksi. Kun selaa lääkäreiden kirjaamia lähetteitä fysioterapiaan, vilahtelee vähän väliä sanat "tension neck" , "päänsärky" , "jännitysniska" . Kun kuuntelee ihmisiä, päänsärky tuntuu olevan kuin vanha lapsuudenajan ystävä, jonka kanssa ei ole enää mitään yhteistä mutta ei osaa sanoa suoraankaan, ettei enää kiinnosta viettää aikaa yhdessä; usein läsnä, seurassa tulee ikävä olo, ja silti et oikein tiedä mitä asialle tekisit. Paljon. Se on se, mitä päänsärylle on tehtävissä! Päänsärky on pahimmillaan pelottavaa, lamauttavaa ja invalidisoivaa. Minua pelottaa se, miten moni tuumaakaan, miten itsestäänselvästi "aika usein särk