Siirry pääsisältöön

Luukku 18: 5 tärppiä tenniskyynärpään ja rannekanava- oireiden ennaltaehkäisyyn

Harmittaa, kun usein sekä kyynärvarren että ranteen alueen vaivat jäävät hoitamatta. Ne on niin helppo hoitaa  jos hetimmiten oireiden alettua pääsee hommiin! Tässä kuitenkin tärpit, että saat jo ennaltaehkäistyäkin vaivat. Kyynärvarren alueen vaivat saavat alkunsa, kun kyynärvarren lihakset ylirasittuvat. Aikaisessa vaiheessa hieronnasta on valtava hyöty, mutta toki pitkälle edenneenä tilanne näyttäytyy oireina, jotka diagnosoidaan tennis- tai golfkyynärpäänä eli lateraali- tai mediaaliepikondyliittina. Harvoin tilanne edes on vielä varsinainen tulehdus, vaikka oireet olisivatkin jo pahoja! Hieronta ja lihaskalvokäsittelyt kotihoito- ohjeineen auttavat. Rannekanava- oireyhtymässäkin hiukan sama kuvio; oireet alkavat usein pikkuhiljaa ja lopulta etenee sormien puutuiluun. Todella usein varsinainen syy on muu kuin oikea rannekanava- ahtauma, mutta sekin on pitkäaikaisen sormien koukistajalihasten kireyden aiheuttama vaiva, jolloin rannekanava ahtautuu ja kanavassa kulkeva hermosto paksunee aiheuttaen kroonistuvat neurologiset oireet. Rohkeasti siis osaavan ammattilaisen käsiin!! Mutta tässäpä muutama muukin vinkki:

  1. Säädä kuormitusta. Kyseiset vaivat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus etenkin toimistotyössä. Tauota työtä ja huolehdi, että vapaa- ajalla tulee muutakin hommaa käsillesi!
  2. Huolla kyynärvarren alueen lihaksia (kuten myös hartioita!). Hyvä neuvo on hierotuttaa lihakset säännöllisesti, hartiat, olkapäät ja kädet. Jos teet toimistotyötä, on hyvä hankinta varata pieni lihashuoltokrapa (Gua Sha) työpaikalle. Sillä saat näppärästi elvyteltyä väsyneitä kyynärvarren lihaksia ja jumiutuneita kohtia hartioissa, rintalihaksissa ja niskassa! 
  3. Treenaa lihaksia. Riittävä lihaskunto suojaa TULE- vaivoilta; on helpompi ylläpitää hyvää ergonomiaa, lihakset saavat harjoittelussa kunnolla töitä ja hyvä lihaskunto suojaa ylikuormitukselta, kun työ sisältää hienomotoriikkaa (näppäimistön naputtelu) tai puristusvoimaa (asennustyöt).
  4. Liike on lääke. Liikuttele hartioita, kehoa, käsiä, venyttele ranteita, pyörittele niveliä. Tätä kohtaa ei voi korostaa liikaa!
  5. Panosta työergonomiaan. Huolehdi, että työskentelyolosuhteissasi ei ole mitään turhaa kuormitusta aiheuttavaa. Työskentely ranne taipuneessa asennossa tai hartiat jännittyneinä on turhaa kuormitusta aiheuttavaa. Etsi paremmat työasennot ja kiinnitä tähän huomiota jatkuvasti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuh

Jodin puutteen hoito- 1.vuoden päivitys

Pitkästä aikaa! Viime vuonna tähän aikaan vuodesta olin suuremmissa tutkimuksissa Päijät- Hämeen Keskussairaalassa erikoislääkärin vastaanoton tiimoilta. Minulta tutkittiin huolella kilpirauhasen toiminta, suljettiin pois muut kehon hormonitoimintaa tai aivojen toimintaa sotkevat tekijät ja jännityksellä jäin odottamaan vastauksia! Kilpirauhaseni todettiin toimintakykyiseksi, eikä mitään muuta vakavaa ilmennyt. Vielä viimeistelyksi endokrinologini tahtoi testata joditasoni. Niistä tuloksista voitkin lukea blogikirjoituksestani viime keväältä.. Nyt on aika päivittää kuulumiseni- mitä vuodessa on tapahtunut? Aloitin jodinpuutteen toteamisen jälkeen aikamoisen tankkaamisen. Lääkärin ohjeilla päivittäinen jodinsaantini nostettiin suositeltuun päiväannokseen verrattuna noin 6- kertaiseksi. Muistathan, että saantisuositukset perustuvat keskiarvoon, jolla keskikokoinen, perusterve ihminen todennäköisesti ennaltaehkäisee puutosoireet, mikäli saantisuositusten mukainen ravinto- tai hi

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e