Siirry pääsisältöön

Luukku 6; liikettä!

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Moni asiakkaanikin neuloo nyt Joulun alla ahkerasti ja täytyy kyllä sanoa, että samalla vauhdilla "yllättävät" niska- hartiajumahdukset ovat kummasti lisääntyneet..! Viileät kelit myös herkästi nostaa hartioita korviin ja viima saattaa tuivertaa lihaksia kireiksi.

Hartiat kaipaavat kovasti liikettä. Jumi kuin jumi, liike on usein se paras apu alkuun! Etenkin, kun lisää vastusta vaikka jumppakuminauhan kanssa ja ottaa muutamat sarjat pystysoutua tai pystypunnerrusta, on usein pahimmat jumit sillä pois!

Olkanivel on pallonivel, eli liikettä nivel sallii joka suuntaan. Olkanivel kuuluu osaksi hartiarengasta, eli koko kompleksia lapaluusta rintalastaan niveltyvään solisluuhun. Siksi hartiajumpassa pitäisi liikkeet tehdä niin, että paitsi olkanivelelle tulee liikettä, myös lapaluu liikkuu! Aika usein lapaluu liikkuu huonosti, voi olla että koko hartia on lysähtänyt eteen ja lihakset ympärillä kiristää. Useimmiten kireys lapojen välissä tarkoittaa sitä, että lapoja pitää laittaa liikkeelle (etenkin lapojen lähennys eli yläselälle jumppaa!!) ja etupuolen liikkuvuutta tulisi lisätä, esimerkiksi rintalihasten venytyksin.

Hartiajumien ennaltaehkäisemiseksi
  • tarjoa hartiaseudulle liikettä joka päivä; reipasta kävelyä, lihaskuntojumppaa, työn tauotusta, venyttelyä rinnalle, hartiaan, olkapäille
  • vältä kassin/laukun kantoa aina samanlailla
  • suojaa hartiat ja kaula kylmältä
  • laske hartiat tietoisesti alas
  • riko staattisuus!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…