Siirry pääsisältöön

Luukku 8: Voittamisen anatomia

Mikäli et ole koskaan lukenut Aki Hintsan elämänkerrallista upeaa kirjaa Voittamisen anatomia (Oskari Saari, WSOY, 2015), lämmin suositus että teet sen ASAP! Kirja kertoo melkoisen elämäntarinan, avaa filosofiaa upean elämäntyön takana ja herättää kyllä miettimään omaa elämää. Kyseinen kirja oli elämäni ensimmäinen äänikirja- pitkään olin harmitellut, ettei passelia ajankohtaa lukemiseen tunnu löytyvän. Äänikirjojen avulla olen lukenut todella paljon, lenkkeillessäni ja kävellessäni työmatkoja!

Itselle tärkeiden asioiden hahmottaminen on tosi tärkeää oman jaksamisen ja no, merkityksellisen elämän, vuoksi. Kun oloni alkoi toipumaan muutaman vuoden kuilunpohjan jäljiltä, huomasin usein harmittelevani kolmea asiaa;

  • tahtoisin tavata useammin omaa perhettäni ja ystäviäni
  • lukea enemmän
  • piirtää ja maalata ja saada siitä itselleni harrastus
Olen pidempään jo nähnyt enemmän vaivaa näiden, selvästi tärkeiden asioiden eteen. On tärkeää ymmärtää, ettei aina (itse asiassa aika harvoin.. ainakin itselläni!) hommat mene suunnitellusti. Mutta mitä kirkkaampana tavoitteet ovat ajatuksissa, sitä tietoisemmin teet niille tilaa myös huomaamattasi. Itselleni liikunta on niin vahvasti elämäntapa ja ilonlähde, etten edes kummemmin mieti sitä enää. Hyväksyn sen, että kiireviikoilla ehdin salille ehkä 1-2 kertaa, mutta sen sijaan voin kipittää lenkin tai venytellä hetken. Kun on rennompi viikko, on kiva treenata kovaa! Muutama hurja ylikuntoon ajautuminen ja painonnousun aiheuttama ahdistus (ja pakkomielteinen ajattelu liikuntaan ja syömisiin... mitä enemmän stressasin, sen rajummin lihoin) muutama vuosi sitten on tuonut viimein järkevän, rennon suhtautumisen treenaamiseen. Olen iloinen siitä!

Mitä itse tekisit mieluiten? Toteutuuko mieluinen tekeminen päivittäin, viikottain, kuukausittain? Vai menevätkö kuukaudet ohi ja huomaan edelleen vilkaisevasi samaa kirjaa, mistä olet lukenut vasta ensimmäisen sivun ajatellen, että jatkat kun ehdit?

Kun mietit, mitä mieluiten tekisit, syntyykö mietinnöistä to do- lista? Tai näkyykö siinä enemmän muiden kuin itsesi toivomukset? Välillä on hyvä vaikka kirjoittaa paperille näitä asioita. Miettimättä, että joskus edes näyttäisit muille mitä kirjoitit! Ihan vain itseäsi varten.

Olisi hienoa kuulla ajatuksiasi, kommentoi alle tai laita vaikka viestiä fysioterapiapaula@gmail.com tai PH Fysion Facebook messengeriin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…