Siirry pääsisältöön

Luukku 17: 5 tärppiä eteenpäin kääntyneille hartioille

Luhistuuko ryhtisi, kääntyvätkö kämmenesi taaksepäin kun seisot kädet vartalon sivuilla? Mitä tehdä, kun olkapäät kääntyvät eteen?

  1. Tiedosta ryhtisi ja korjaa sitä aktiivisesti. Rento, mutta hyvä ryhti vaatii balanssia; toisten lihasten täytyy antaa riittävästi joustoa, jotta nivelen oikea asento onnistuu ja toisten lihasten täytyy olla riittävän aktiiviset jotta asennosta tulee pikkuhiljaa rento. Oletko katsonut koskaan tanssijan ryhtiä? Se ei ole tullut pelkällä salitreenillä tai pelkällä venyttelyllä. Ryhti syntyy tapojen myötä, ja ihminen alkaa näyttää siltä, mitä eniten tekee.
  2. Konsultoi fysioterapeuttia. Osaava TULE- asioita tunteva fysioterapeutti osaa analysoida ja testata olkaniveliesi ja hartiarenkaasi toimintaa ja hänen avullaan saat hyvät, henkilökohtaiset vinkit asennon parantamiseen.
  3. Vahvista oikeita lihaksia. Hyvä ryhti kaipaa riittävän vahvoja lihaksia. Hyvä yleisvinkki on kiinnittää huomiota yläselän ja takaolkapäiden lihaksiin, mutta yksilölliset vinkit saat fyssarikäynnilläsi!
  4. Venytä kireitä lihaksia. Usein olkapäitä kääntää eteen leveä selkälihas, pieni rintalihas tai iso rintalihas- usein kaikki nämä. 
  5. Bonusvinkki naisille; varmista, että rintaliivisi ovat oikeaa kokoa. Vääränkokoiset rintsikat paitsi tuntuvat ikäviltä päällä, myös aiheuttavat ryhtivirheitä, oikeasti! Riittävän napakat ja tukevat, mutta ei tietenkään kiristävät. Tähän kannattaa panostaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…