Siirry pääsisältöön

Luukku 12: Kuinka saat hyödyn irti fyssarikäynnistä?

Usein asiakkaillani saattaa olla pitkä tie takana siinä vaiheessa, kun avaavat vastaanottoni oven. Ymmärrän enemmän kuin hyvin, että jos olet jo kymmenelle muullekin selvittänyt oirekuvaasi, et välttämättä jaksa tai muista kertoa kaikkea taas uudelle ihmiselle.

Havainnoin paljon asiakkaasta siitä lähtien, kun hän astuu sisään. Katson liikehdintää, ilmeitä, pientä sanatonta viestintää. Ja tahdon kuulla, miten voit! Olet itse kehosi asiantuntija.

Monet ovat diagnosoineet jo itsellään selkäkivun syyn tai kuulleet jo monelta taholta läksytystä "huonoista syvistä lihaksista". Minulle on tärkeämpää katsoa liikettä ja kuulla, millaiset tuntemukset ovat ihmiselle itselleen. Lihaksisto voi olla ihan hyvässäkin kunnossa ja silti olla kipuja, tai lihaksistossa voi olla petraamisen varaa mutta se ei aiheuta ongelmia. Hyväkuntoisellakin lihaksistolla liikkeet voi olla niin pielessä, että tuloksena voi vaikka olla krooninen alaselkäkipu! Liikkeeseen ja liikuntaan liittyy paljon syyllisyyttä, mikä on turhaa. Kaiken liikkeen ei tarvitse olla liikuntaa, eikä runsas liikunta pelasta TULE- vaivoilta. Tietenkin on tärkeää huolehtia kehostaan, mutta siinä vaiheessa kun asiakas tulee kipuineen vastaanotolle, se ei ole oikea hetki alkaa läksyttää liikunnan puutteesta!

Monesti ihmiset pahoittelevat vuodatustaan oireista tai ihmettelevät sinnikkäitä jatkokysymyksiäni. Kuitenkin sillä tavoin saan paremmin kuvaa tilanteesta ja siksi pystyn paremmin auttamaan. Joten, anna tulla vaan!

Jatkokysymyksillä saan tarkennettua tilannetta ja se on tärkeää työssäni. Harmittaa, kun usein ihmiset ovat kokeneet oireineen vähättelyä tai muutoin hutiloitua toimintaa ammattilaisten puolelta. Aina kun hakee apua, pitäisi tulla kuulluksi.

Ole siis avoin ja rehellinen, niin autat auttajaasi. Fysioterapia on myös hyvin laaja ala, joten on hyvä hakeutua jo valmiiksi sellaiselle, jonka voit olettaa tietävän ongelmastasi jotain. Kysele rohkeasti suosituksia, myös meiltä ammattilaisilta! Myös käynnin ja mahdollisen hoidon aikana kysele rohkeasti ja kerro tuntemuksistasi. Hyvä, toimiva ja tuloksia tuova fyssarikäynti on aina dialoginen!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuh

Jodin puutteen hoito- 1.vuoden päivitys

Pitkästä aikaa! Viime vuonna tähän aikaan vuodesta olin suuremmissa tutkimuksissa Päijät- Hämeen Keskussairaalassa erikoislääkärin vastaanoton tiimoilta. Minulta tutkittiin huolella kilpirauhasen toiminta, suljettiin pois muut kehon hormonitoimintaa tai aivojen toimintaa sotkevat tekijät ja jännityksellä jäin odottamaan vastauksia! Kilpirauhaseni todettiin toimintakykyiseksi, eikä mitään muuta vakavaa ilmennyt. Vielä viimeistelyksi endokrinologini tahtoi testata joditasoni. Niistä tuloksista voitkin lukea blogikirjoituksestani viime keväältä.. Nyt on aika päivittää kuulumiseni- mitä vuodessa on tapahtunut? Aloitin jodinpuutteen toteamisen jälkeen aikamoisen tankkaamisen. Lääkärin ohjeilla päivittäinen jodinsaantini nostettiin suositeltuun päiväannokseen verrattuna noin 6- kertaiseksi. Muistathan, että saantisuositukset perustuvat keskiarvoon, jolla keskikokoinen, perusterve ihminen todennäköisesti ennaltaehkäisee puutosoireet, mikäli saantisuositusten mukainen ravinto- tai hi

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e