Siirry pääsisältöön

Luukku 12: Kuinka saat hyödyn irti fyssarikäynnistä?

Usein asiakkaillani saattaa olla pitkä tie takana siinä vaiheessa, kun avaavat vastaanottoni oven. Ymmärrän enemmän kuin hyvin, että jos olet jo kymmenelle muullekin selvittänyt oirekuvaasi, et välttämättä jaksa tai muista kertoa kaikkea taas uudelle ihmiselle.

Havainnoin paljon asiakkaasta siitä lähtien, kun hän astuu sisään. Katson liikehdintää, ilmeitä, pientä sanatonta viestintää. Ja tahdon kuulla, miten voit! Olet itse kehosi asiantuntija.

Monet ovat diagnosoineet jo itsellään selkäkivun syyn tai kuulleet jo monelta taholta läksytystä "huonoista syvistä lihaksista". Minulle on tärkeämpää katsoa liikettä ja kuulla, millaiset tuntemukset ovat ihmiselle itselleen. Lihaksisto voi olla ihan hyvässäkin kunnossa ja silti olla kipuja, tai lihaksistossa voi olla petraamisen varaa mutta se ei aiheuta ongelmia. Hyväkuntoisellakin lihaksistolla liikkeet voi olla niin pielessä, että tuloksena voi vaikka olla krooninen alaselkäkipu! Liikkeeseen ja liikuntaan liittyy paljon syyllisyyttä, mikä on turhaa. Kaiken liikkeen ei tarvitse olla liikuntaa, eikä runsas liikunta pelasta TULE- vaivoilta. Tietenkin on tärkeää huolehtia kehostaan, mutta siinä vaiheessa kun asiakas tulee kipuineen vastaanotolle, se ei ole oikea hetki alkaa läksyttää liikunnan puutteesta!

Monesti ihmiset pahoittelevat vuodatustaan oireista tai ihmettelevät sinnikkäitä jatkokysymyksiäni. Kuitenkin sillä tavoin saan paremmin kuvaa tilanteesta ja siksi pystyn paremmin auttamaan. Joten, anna tulla vaan!

Jatkokysymyksillä saan tarkennettua tilannetta ja se on tärkeää työssäni. Harmittaa, kun usein ihmiset ovat kokeneet oireineen vähättelyä tai muutoin hutiloitua toimintaa ammattilaisten puolelta. Aina kun hakee apua, pitäisi tulla kuulluksi.

Ole siis avoin ja rehellinen, niin autat auttajaasi. Fysioterapia on myös hyvin laaja ala, joten on hyvä hakeutua jo valmiiksi sellaiselle, jonka voit olettaa tietävän ongelmastasi jotain. Kysele rohkeasti suosituksia, myös meiltä ammattilaisilta! Myös käynnin ja mahdollisen hoidon aikana kysele rohkeasti ja kerro tuntemuksistasi. Hyvä, toimiva ja tuloksia tuova fyssarikäynti on aina dialoginen!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…