Siirry pääsisältöön

Luukku 5; niska-hartiaseudun jumit- kestokirous vai asia, jolle voi tehdä jotain?!

Päätä särkee, leuat kinnaa, hartiat ovat kivikovat ja lapojen väliä ahdistaa- tuttua?!

Trust me, niin mullekin! Hartiaseudun jumeihin vaikuttaa moni tekijä ja oikeastaan ekat tarkistettavat asiat ovat;

  • Minkälainen on pään asento suhteessa vartaloon- työntyykö pää eteen vai pysyykö vartalon linjassa?
  • Tuleeko hartioille liikettä, vai pysyvätkö hartiat staattisissa asennoissa?
  • Millä tasolla on lihasvoima? Jaksatko punnertaa, tuleeko harrastettua jotain lihaskuntojumppaa?
Suurimmalla osalla heti ongelmia tulee pään asennossa ja liikkumattomuudessa- liikkumattomuudella en tarkoita vain liikuntaa, vaan liikettä ylipäänsä! Tarkennetaan tänään hiukan pään asennon hallintaa, mitä se tarkoittaa ja millainen "pään käyttö" sitten on hyväksi?

Normaali liikkuvuus niskassa sallii seuraavat liikkeet kivutta;

  • leuan lasku rintaan eli leuka koskettaa solisluiden väliä
  • taaksetaivutus niin, että selkä säilyy pystysuorassa mutta otsa katon suuntaisesti
  • sivutaivutus korva kohti olkapäätä (huom! usein kun on kireyksiä, kasvojen asento kiertyy tässä liikkeessä. pidä kasvot suoraan eteenpäin, samanlailla kun pystyasennossakin) vähintään 45 astetta
  • kiertoliike normaaliliikkuvuus niin, että leuka yltää kokonaan tai lähes olkapään linjaan
Mikäli näissä liikkeissä on haasteita, niin harjoitteeksi sopii hankalan tuntuinen liikesuunta (jos leuka rintaan- liike kiristää, niin silloin harjoitteena se) dynaamisena toistettuna tai staattisena venytyksenä.

Pään pitäisi levätä hyvin selän linjassa niin, että sivulta katsottuna pää ei työnny eteen (korvat olkanivelen linjassa) ja leuka ei normaaliasennossa nouse ylös tai painu rintaan. Edestä katsoessa hartioiden tulisi olla laskeutuneina alas niin, että solisluun asento on joko vaakasuorassa tai vain hiukan olkapäätä kohti nouseva. Pään ei tulisi normaaliasennossa olla kallistuneena tai kiertyneenä- leuankärjen avulla on hyvä tsekata itse oman pään asentoa- asettuuko leuan kärki solisluiden keskilinjaan, huomaatko leuan kärjen kiertyneen?

Onko liiketestit aivan lällyä menoa vai tuliko ilmi haasteita? Anna kuulua! Testiliikkeistä koostuu myös todella hyvä liikkuvuusharjoite, kun suoritat kaikki liikkeet peräkanaa. Helppo toteuttaa missä vain!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…