Siirry pääsisältöön

Luukku 4; unen laadun parantamista osa 4

Pyöritkö paljon, myttäätkö tyynyä? Hakeutuuko käsi tai kädet tyynyn alle, miltä tuntuu aamulla? Särkeekö heti aamusta päätä, niskahartiaseutu kireältä tai alaselkä kipeältä? Kaikki nämä merkit viestivät siitä, että uniergonomiassasi on parannettavaa!

Hyvä muistisääntö on, että jos aamulla heti särkee päätä tai niskahartia- seutu kiristää, heräilet käsien puutuiluun tai nukut tyynyä mytäten tai kädet tyynyn alla, tyyny kannattaa vaihtaa. Hyviä tyynyjä on paljon, mutta itse vaihdoin viisi vuotta sitten Tempuriin ja ne ovat niin huipputyynyjä, että suosittelen niitä aina asiakkailleni ja tutuilleni. MUTTA! Oikeanlainen tyyny kannattaa valita asiantuntevan fysioterapeutin avulla ja mieluiten kokeilutyynyn avulla. Vaikka kuinka liikkeessä katsottaisiin sopivaa tyynyä tai luet tyynyn kuvauksen ja ajattelet tyynyn olevan sen perusteella oikea, voi homma mennä täysin pieleen. Muutaman yön jälkeen tiedät, onko tyyny oikeasti hyvä. Kunhan totut (1-3 yötä yleensä) pitäisi sopivan nukkuma- asennon löytyminen olla helppoa ja asennon olla oikeasti hyvän tuntuinen tyynyn kanssa. Kaularangalle pitää tulla riittävä tuki!

Jos ongelmat ovat enemmän pyörimisessä ja heräät alaselkä kipeänä, kannattaa miettiä näitä seikkoja:
  • Onko vaikea löytää hyvän tuntuista asentoa sängyssä?
  • Koetko tarvetta ristiä jalkasi selinmakuulla?
  • Tuleeko hartioihin tai lantioon ikävän tuntuinen paine?
  • Tuntuuko keho rennolta vai huomaatko alaselän jännittyvän?
Yleensä toimii sääntö "mieluummin pehmeä patja kuin kova", mutta kevyelle ja/tai hoikalle ihmiselle kovempi patja voi toimia ihan hyvin. Selkärangan hyvälle asennolle on tärkeää, että patja mahdollistaa hartioiden ja lantion, kehon painavimpien osien, painumisen. Kylkimakuulla on myös hyvä nukahtaessa ottaa tyyny päällimmäisen jalan polven alle tueksi, ettei ranka pääse liikaan kiertymään. Usein asentotyynyt lähtevät liikenteeseen yön aikana, mutta monet ovat saaneet alaselkäkipuihin apua nukkuma- asennon tukemisesta tyynyin. Mikäli yöllä havahtuu, voi tyynyn kaapata taas sopivasti kainaloon/jalan alle asentoa tukemaan!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…