Siirry pääsisältöön

Luukku 7; mitä olen oppinut jaksamisesta?

Todella usein niin töissä kuin läheistenkin kanssa tulee juteltua jaksamisesta- usein asian suhteen koetuista haasteista. Töissä on kiirettä, puhelin pitää ääntä jatkuvasti, kellon ympäri tulee olla tavoitettavissa, elimistö käy niin ylikierroksilla että unet rikkoontuu ja lopulta et edes tiedä, mitä sulle kuuluu.

Olen aiemmin blogissa kirjoittanut avoimesti omasta väsymysoireilustani, mihin avain löytyi jodin puutoksesta. Oikeasti, olo on kuin yöllä ja päivällä! Toki kaiken perusta on aina riittävä uni ja kunnollinen ravinto, mutta joskus voi todella olon vetää matalalle ravintoaineen puutos. Nykyään puhutaankin paljon esimerkiksi varastorauta ferritiinistä- mutta aina ekana pitää tarkistaa oma ravinto!

Olen aina ollut taipuvainen ahdistumiseen ja jopa masennusoireiluun. Vaikka jodinpuutoksen hoito vaikutti messevästi jaksamiseeni ja jopa asenteeseeni, on olon paranemisen myötä tullut edelleen vain tärkeämmäksi huolehtia omasta jaksamisestani. Se on myös asia, josta innostaa jutella ihmisten kanssa!

Niin paljon kun työuupumuksesta puhutaankin, en usko sen koskaan olevan vain liiallisen työmäärän ansiota. Siihen liittyy usein muutakin, ja olen ymmärtänyt pohjimmiltaan uupumukseen johtavien tekijöiden liittyvän aina ristiriitaan oman arvomaailman kanssa.

Mitä on sun arvot? Onko se ehkäpä perhe, tai terveys? Millä tavalla tärkeimmät arvosi näkyvät arjessasi?

Mitä enemmän itseäni osaan lukea, sen vahvemmin olen huomannut oman ahdistuneisuuden tai masennuksen liittyvän juurikin näihin ristiriitoihin, jotka aiheuttavat riittämättömyyden tai yksinäisyyden tunteita. Aina välillä arki kaappaa mukaansa ja havahdun kurjaan oloon muutaman viikon kuluttua.

Oletko koskaan pysähtynyt omalla kohdallasi miettimään arvojasi? Näkyykö arvosi ehkä työssäsi tai tavassasi tehdä työtäsi? Tai ehkä siinä, että pyrit syömään yhdessä puolisosi tai perheesi kanssa illallisen?

Seuraavina päivinä kirjoittelen eri keinoista selkeyttää omaa arvomaailmaa ja löytää yhteys siihen, mistä todella saat energiaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.

Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta. 
Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse?

Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuhailetkin, on hyvä tarkistaa ettei p…

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa.

Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä.

Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, että…

Luukku 20: 5 tärppiä lantion seudun kipuihin

Pakaran alueen kiputilat ovat tosi yleisiä, samoin erilaiset lonkan seudun kivut, kuten trochanter bursiitti eli lonkan nivelpussin tulehdus (ainakin se diagnoosi on yleinen, mutta osaat jo varmasti olettaa että olen diagnooseissa aina hiukan skeptinen, heh) ja näihin usein liittyy enemmän tai vähemmän alaselkäkivut.

Lonkan alueen kivut usein määritellään joko "kuluman aiheuttamaksi" tai "bursiitiksi". On kuitenkin tärkeää katsoa, mikä muu voi kipuiluun vaikuttaa ja mitä asialle voisi tehdä.

Pakaran seudun kivut voi tuntua ristiluun alueella, suoraan pakarassa tai säteillä alas jalkaan. Välillä säteilevä kipu voi olla issias- oireilua, joka voi olla välilevyperäistä tai (useimmiten) lihasperäistä. Issias- oireilun kriteeri on pakaraa ja takareittä kulkeva kipu, joka ulottuu polvitaipeen yli alas pohkeeseen.

Lonkan alueella voi tuntua särkyä tai vaikka nivusta kohden etenevää kipusäteilyä. Kipu voi olla liikkeessä vihlaisevaa tai jomottavaa, särkevää. Kipuun voi lii…