Siirry pääsisältöön

Luukku 24: 5 vinkkiä parempaan henkiseen jaksamiseen vuonna 2019!

Henkisen puolen jaksamisesta ja siihen liittyvistä asioista, kuten arvomaailmasta ja terveellä tavalla itseensä kääntymisestä on tullut loistavia kirjoja viime vuosina. Itse olen kirjoista saanut ihan valtavasti hyviä ajatuksia pohdittavaksi ja niistä on syntynyt mahtavia keskusteluja ihmisten kanssa. Samalla olen kiinnittänyt huomiota, miten helposti me nähdään itsemme ikään kuin ulkopuolelta. Jos joku pyytää sinua kuvailemaan itseäsi, mitä sanot? Kerrotko olevasi kirjanpitäjä tai lakimies (ammattisi siis vastauksena), äiti, isä, vaimo, mies... entä jos joku kysyy, mitä kuuluu? "ihan hyvää", kuuluu vastaus usein. Jos siitä miettisi vastausta eteenpäin, mitä sanoisit? Mitkä ovat arvojasi? Toimitko niiden mukaan? Mitä ehkä voisit tehdä paljon? Riittämättömyys syntyy arvojen vastaisesta elämästä ja riittämättömyys väsyttää.

  1. Tärkeät asiat. Mikä sinulle merkitsee? Ystävät, perhe, lukeminen? Näkyykö se arjessasi? Ajan järjestäminen tärkeille asioille tarkoittaa priorisointia. Jos nautit siitä, että leikit illalla lastesi kanssa, voisiko vaikka ruokailuja etukäteen valmistamalla järjestää arki- iltoihinkin leikkiaikaa? Tai jos kaipaat ystäviäsi, niin aivan takuulla saat ystävien tapaamiseen järjesteltyä mahdollisuuksia muutenkin kuin kesälomalla. 
  2. Merkityksellisyys. Muilta ei kannata liikaa odottaa selkään taputtelua, vaikka se hyvältä siinä hetkessä tuntuukin. Kaikista tärkeintä on se, että itse koet itselläsi ja tekemilläsi asioilla olevan merkitystä. Esimerkiksi oman työn suhteen on virkistävä ajatus välillä miettiä omaa supervoimaasi- mikä tekee sinusta oman alasi superammattilaisen, mikä on sun vahvuus ja mikä tuo onnistumisen kokemuksia?
  3. Omat ajatukset. Arki nappaa äkkiä mukaansa, mutta on hyvä silloin tällöin varata aikaa omalle päänsisäiselle mylläkälle. Itselleni se aika löytyy useimmiten lenkkeillessä. Silloin huomaan, että ajatukset ja ideat kirkastuu!!
  4. Ole ystävä itsellesi. Itse on usein itsensä pahin kriitikko ja jopa vihollinen. Sanoisitko parhaille ystävillesi tai rakkaimmille perheenjäsenille asioita, joita sanot itsellesi? Etenkin me naiset usein ollaan taitavia lyttäämään itse itseämme. Harjoittele kääntämään itsepuheluasi positiivisempaan suuntaan ja ole itsellesi hyvä ystävä!
  5. Rauhoitu. Koko ajan ei tarvitse olla tehokas, tai potea huonoa omaatuntoa välillä tapahtuvasta laiskottelusta. Harjoittele  myös olemaan ilman jatkuvaa stimulaatiota; laita puhelin älä häiritse- tai lentokonetilaan, haasta itsesi keskittymään ilman häiriöitä keskusteluun tai vaikka kokkailuun. Etsi itsellesi sopivat keinot "nollata pää" ja rauhoittua!
Onnellistä vuotta 2019 ja voi hyvin!!!

Paula

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ratkaisuja päänsärkyyn; takaraivon, otsan, ohimon ja silmänalueen kivut

Kaksi tyypillisintä päänsärkymuotoa, joihin työssäni useimmiten törmään, on helppo kertoa; jännityspäänsärkykipu, joka tuntuu takaraivolla/kallonpohjassa ja voi edetä ohimoille, sekä otsalla/ohimolla tuntuva päänsärky, joka tuntuu joko myös tai pelkästään silmän ympärillä tai takana.   Käsitellään ensin takaraivo/ohimopäänsärky. Ohessa on Trapezius- eli epäkäslihaksen triggerkartta, joka kuvaa hyvin epäkäslihaksen eri trigger- eli kipupisteiden säteilyreittejä. Kipu voi olla toispuoleista tai tuntua molemmin puolin. Usein takaraivo/ohimopäänsärkyä provosoi näyttöpäätetyö tai muu vastaava staattista asentoa vaativa tai yksipuoleista, tarkkaa työskentelyä sisältävä tekeminen; autolla ajo, neulominen, lukeminen.. jos olet jännittäjä, saatat myös tunnistaa päänsärkyalueesi kuvasta.  Kuva täältä Mistä tällainen päänsärky sitten johtuu, ja voiko sille tehdä jotain itse? Paljonkin! Ja paljon voit tehdä ihan itse. Hyvä lähtökohta on tarkistaa oma ergonomia; Mitä tahansa puuh

Jodin puutteen hoito- 1.vuoden päivitys

Pitkästä aikaa! Viime vuonna tähän aikaan vuodesta olin suuremmissa tutkimuksissa Päijät- Hämeen Keskussairaalassa erikoislääkärin vastaanoton tiimoilta. Minulta tutkittiin huolella kilpirauhasen toiminta, suljettiin pois muut kehon hormonitoimintaa tai aivojen toimintaa sotkevat tekijät ja jännityksellä jäin odottamaan vastauksia! Kilpirauhaseni todettiin toimintakykyiseksi, eikä mitään muuta vakavaa ilmennyt. Vielä viimeistelyksi endokrinologini tahtoi testata joditasoni. Niistä tuloksista voitkin lukea blogikirjoituksestani viime keväältä.. Nyt on aika päivittää kuulumiseni- mitä vuodessa on tapahtunut? Aloitin jodinpuutteen toteamisen jälkeen aikamoisen tankkaamisen. Lääkärin ohjeilla päivittäinen jodinsaantini nostettiin suositeltuun päiväannokseen verrattuna noin 6- kertaiseksi. Muistathan, että saantisuositukset perustuvat keskiarvoon, jolla keskikokoinen, perusterve ihminen todennäköisesti ennaltaehkäisee puutosoireet, mikäli saantisuositusten mukainen ravinto- tai hi

Arvoitus ratkesi?!

Lähes neljä vuotta olen kärsinyt ihmeellisistä oireista. Viimeisen kolmen vuoden ajan painonnousu on ollut ihan holtitonta, olen kärsinyt rajuista masennusjaksoista, uupumus on meinannut sitoa sängynpohjalle ja on tuntunut, että kehossa ja mielessä on käsijarru päällä; ajatus ei kulje ja kroppa ei jaksa. Kaksi vuotta söin synteettistä tyroksiinilääkettä. Se tuntui helpottavan monenlaisiin oireisiin, kuten hikoilemattomuuteen ja pahimpaan pään hitauteen. Välillä tuntuikin, että ehkäpä se tästä! Tyroksiinilääkityksen kanssa oli kuitenkin meno kuin vuoristoradassa; välillä jees, ja tuntui että vihdoin jotain järkeä oloon. Välillä sitten syöksyttiinkin syville vesille! Paino hilautui lääkityksen aikana edelleen ylös päin, noin kymmenen kiloa huolimatta aktiivisesta elämäntyylistä ja reilusti alle kulutuksen syömisestä. Vuosi sitten lopetin tyroksiinin, lähinnä sydänoireiden vuoksi. Tuntui, ettei minun ollut sitä fiksua syödä. Vähän kyllä mietiskelin, että jospa kyse onkin vain siitä, e